Людям з порушення зору Звичайна версія

До уваги вкладників АТ "БРОКБІЗНЕСБАНК"!

06.06.2014

У зв’язку з численними зверненнями вкладників неплатоспроможного банку АТ "БРОКБІЗНЕСБАНК" щодо початку виплат гарантованої суми відшкодування за вкладами Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повідомляє наступне.

Відповідно до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (далі - Закон) після отримання постанови Правління Національного банку України № 107 від 28.02.2014 про віднесення АТ "БРОКБІЗНЕСБАНК" до категорії неплатоспроможних Фонд 03.03.2014 розпочав процедуру виведення неплатоспроможного банку з ринку та здійснення тимчасової адміністрації в даному банку з 03.03.2014 по 02.06.2014.

Згідно з Законом виведення неплатоспроможного банку з ринку може здійснюватись в один із таких способів:

  • продаж неплатоспроможного банку інвестору;
  • відчуження всіх або частини активів і зобов’язань неплатоспроможного банку на користь приймаючого банку з відкликанням банківської ліцензії неплатоспроможного банку та подальшою його ліквідацією;
  • створення та продаж інвестору перехідного банку з передачею йому активів і зобов’язань неплатоспроможного банку і подальшою ліквідацією неплатоспроможного банку;
  • ліквідація банку з відчуженням у процесі ліквідації всіх або частини його активів і зобов’язань на користь приймаючого банку;
  • ліквідація банку з відшкодуванням з боку Фонду коштів за вкладами фізичних осіб.

Оскільки, перші три способи виведення неплатоспроможного банку з ринку передбачали наявність інвестора, Фонд оголосив про пошук потенційних інвесторів у день введення в банк тимчасової адміністрації - 03.03.2014, строки пошуку яких двічі подовжувалися.

За результатами пошуку було кваліфіковано одного інвестора на продаж неплатоспроможного АТ "БРОКБІЗНЕСБАНК" в цілому. Однак в останній день отримання конкурсних пропозицій Фонд отримав лист від кваліфікованого інвестора про неможливість подання конкурсної пропозиції і, відповідно, участі у виведенні АТ "БРОКБІЗНЕСБАНК" з ринку.

У зв’язку з цим Фонд розпочав роботу щодо залучення інвесторів для такого способу виведення банку з ринку, як відчуження всіх або частини активів і зобов’язань АТ "БРОКБІЗНЕСБАНК" на користь приймаючого банку. Внаслідок проведеної роботи, Фондом було отримано лише одну пропозицію, після вивчення якої було виявлено, що її реалізація на запропонованих інвестором комерційних умовах не є найменш витратним для Фонду способом виведення банку з ринку. Крім того, реалізація такого способу перевищувала кінцеву дату закінчення тимчасової адміністрації в АТ "БРОКБІЗНЕСБАНК", що є порушенням згідно чинного законодавства.

Отже, за результатами роботи з потенційними інвесторами єдиним способом виведення АТ "БРОКБІЗНЕСБАНК" з ринку виявилась його ліквідація з відшкодуванням з боку Фонду коштів за вкладами фізичних осіб. З відповідною пропозицією Фонд звернувся до Національного банку листом від 28.05.2014. Відповідно до частини третьої статті 44 Закону Національний банк України зобов’язаний прийняти рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку протягом п’яти днів з дня отримання пропозиції Фонду про ліквідацію банку.

Керуючись частиною шостою статті 12, статтями 34 та 37 Закону, виконавча дирекція Фонду рішенням від 03.06.2014 № 42 продовжила повноваження уповноваженої особи Фонду на тимчасову адміністрацію АТ "БРОКБІЗНЕСБАНК" Куреного Олександра Вікторовича з 03.06.2014 до дня отримання Фондом рішення Національного банку України про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ "БРОКБІЗНЕСБАНК".

Згідно з частиною четвертою статті 44 Закону Фонд гарантування вкладів фізичних осіб призначає уповноважену особу Фонду та розпочинає процедуру ліквідації банку в день отримання рішення Національного банку України про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку, за виключенням випадку, коли ліквідація здійснюється за ініціативою власників банку.

Таким чином, саме у день отримання рішення Національного банку України про ліквідацію АТ "БРОКБІЗНЕСБАНК" розпочнеться процедура ліквідації банку та через сім днів Фонд здійснюватиме виплати відшкодування коштів вкладникам незалежно від закінчення терміну дії договору за вкладом.

 

Інформація про початок виплат та банк-агент, через який проводитимуться виплати відшкодувань, буде оголошена на офіційному сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - www.fg.gov.ua та на сайті АТ "БРОКБІЗНЕСБАНК" - www.bankbb.com.ua.

Додатково повідомляємо, що в період дії тимчасової адміністрації за рахунок цільової позики Фонду АТ "БРОКБІЗНЕСБАНК" було виплачено 673,6 млн грн, що становить 25% суми, яка підлягає виплаті усім вкладникам в межах гарантованої суми відшкодування.